Goed voorbeeld doet volgen: bewoners vergroenen vol energie hun buurt!

De Multatulibuurt in Delft was zaterdag 29 juni het epicentrum van vergroening in Delft tijdens de Groen Doe! Dag. Buurtbewoners staken samen met Klimaatmaten, vrijwilligers van Duurzaamheidscentrum De Papaver, gezamenlijk de handen uit de mouwen om voortuinen van tegels te ontdoen en te beplanten of in te zaaien met inheems en biologisch groen. De actie werkte zo aanstekelijk dat er spontaan extra hulp werd aangeboden en andere buurtbewoners ook graag een groene tuin wilden.

Een vliegende start

Deze dag werd het bewoners wel heel makkelijk gemaakt om hun tuinen te vergroenen. De Klimaatmaat – een initiatief van Duurzaamheidscentrum De Papaver – bood gratis tuinadvies. Waar bewoners zich een dag van tevoren nog afvroegen hoe en waar te beginnen, was de dag erna een grote verandering zichtbaar. Tegels werden vervangen door bijvoorbeeld een grasveldje wat een fijne, zachte én koelere speelplek voor kinderen is.

bewoners Multatulibuurt zaaien gezamenlijk met wethouder Frank van Vliet een onttegelde voortuin

Bron: Joop Wollendorf

Voor een koele tuin én huis

Naast grasveldjes werden ook bloemenveldjes en bloemperken aangelegd. Want vergroenen helpt de regen, zoals die de afgelopen weken volop is gevallen, beter de grond in te zakken en veroorzaakt zo geen extra druk op het riool. Ook werkt een groene voortuin verkoelend voor tuin én huis!
Op welke manieren je je huis koel en comfortabel kunt houden, konden buurtbewoners zelf ervaren bij Buurthuis Het Voorhof tijdens de Hittesafari. Op een speelse manier was het effect van isolerende en vergroenende mogelijkheden te ervaren. Energiecoaches en energiehulpen van 015Duurzaam en Klimaatmaten van Duurzaamheidscentrum De Papaver waren aanwezig voor vragen en advies.

‘Bijen zijn belangrijk voor ons bestaan. Als je het juiste groen plant, wordt jouw tuin niet alleen aantrekkelijk voor jezelf maar ook voor vogels, vlinders en bijen.’

Bloemetjes en bijtjes

Speciaal voor de Groen Doe! Dag kweekte stadsecoloog Diny Tubbing van de gemeente Delft eigenhandig ‘Ezelsoor’ voor de Wijkbij. ‘Bijen zijn belangrijk voor ons bestaan. Als je het juiste groen plant, wordt jouw tuin niet alleen aantrekkelijk voor jezelf maar ook voor vogels, vlinders en bijen’, aldus Tubbing. De Klimaatmaat zorgde in samenwerking met de lokale kweker Buitenkweek voor aanvullende plantjes die de biodiversiteit versterken. Amateur Tuinders Vereniging (ATV) Levenslust doneerde gratis plantjes voor bewoners met een kleine portemonnee.

Voorbereid op de toekomst

De Multatulibuurt is de eerste buurt waar de gemeente samen met bewoners een plan maakt om aardgasvrij te worden. Hierbij streeft de gemeente naar een integrale aanpak, zo ook met ‘vergroenen’. De Groen Doe! Dag is de start en krijgt een vervolg. Groen verbindt mensen en het vergroenen van de leefomgeving kan een boost geven aan de betrokkenheid in een buurt en het leefbaar houden van de omgeving wanneer het heel heet is of juist veel regent. Vergroening zorgt er dus ook voor dat de omgeving voorbereid is op de toekomst.

Meer informatie

Kijk op de site van bijenlandschap voor meer informatie over de wijkbij.

Voor iedereen die ook aan de slag wil met zijn tuin staat De Klimaatmaat altijd klaar met advies, kennis en praktische hulp. Kijk voor meer informatie op www.klimaatmaatdelft.nl of neem contact op via contact@klimaatmaatdelft.nl.