Van ’t gas af

Delft gaat voor een energieneutrale stad in 2050. We gebruiken dan geen aardgas meer om onze huizen en ons water te verwarmen en te koken. In plaats daarvan verwarmen we elektrisch, met warmtenetten of duurzaam gas. Wat het beste alternatief is, verschilt per wijk en woning.

Alternatieven

Elektrisch

Bij een elektrische oplossing gebruik je stroom om je huis en water te verwarmen, bijvoorbeeld met een warmtepomp.

Warmtenet

Een warmtenet is een leiding met warm water die door de straat of wijk loopt. Het warme water kan van diep uit de grond komen (geothermie) of van de industrie bij de havens in Rotterdam.

Duurzaam gas

Bij duurzaam gas verandert er eigenlijk weinig: je gebruikt nog steeds een ketel of boiler om je water en woning te verwarmen. Maar in plaats van aardgas stroomt er biogas of waterstofgas door de leidingen.

Welk alternatief voor jouw woning?

Welk alternatief het beste is, hangt af van de woning en wijk. Hoe oud is jouw woning bijvoorbeeld, en is het goed geïsoleerd? En welke warmtebronnen zijn er beschikbaar?

In het Warmteplan van de gemeente staat voor elke buurt wat de beste vervanger voor aardgas is. En welke buurten voor 2030 van het aardgas af kunnen, en welke buurten tussen 2030 en 2050.

Benieuwd wanneer jouw woning en buurt aan de beurt is en welk alternatief het beste is? Bekijk dan deze kaart.

Nu al aan de slag?

Wil je nu al werk maken van een aardgasloze woning? Bekijk dan ook deze tips.