Deelvervoer

Deelvervoer is vaak goedkoper, sneller, duurzamer dan een eigen auto. Bovendien is het goed voor de luchtkwaliteit en scheelt het parkeerruimte op straat. Heb je zelf een auto die je niet altijd gebruikt? Je kunt hem delen met andere Delftenaren. Zo houden we samen de stad bereikbaar.

De voordelen deelvervoer

Bij een deelauto maak je gebruik van een auto zonder dat je de eigenaar bent. Je betaalt alleen voor de tijd dat je de auto gebruikt en voor de kilomeers die je rijdt. En gebruik je de auto niet? Dan kan iemand anders hem gebruiken.

Een deelauto heeft een paar voordelen:

  • Het is vaak goedkoper. Je betaalt niet de vaste kosten voor autobezit, zoals onderhoud, afschrijving, wegenbelasting, verzekeringen en een parkeervergunning.
  • Het is gezonder. Mensen die een deelauto hebben, rijden minder dan mensen met een auto. Ze pakken eerder de fiets, wat beter is voor hun gezondheid en het milieu.
  • Een leefbaarder stad. Hoe meer deelauto’s we gebruiken, hoe minder eigen auto’s we nodig hebben. Dat scheelt parkeerplekken en biedt meer ruimte voor bijvoorbeeld groen.

Deelscooters en deelfietsen

Met de elektrische deelscooter of deelfiets reis je makkelijk en snel binnen en buiten de stad. In Delft zijn twee aanbieders van deelscooters en één voor ook deelfietsen. Op hun websites vind je meer informatie over kosten en reserveringen:

De deelauto gebruiken

Verschillende bedrijven verhuren deelauto’s. Hiervoor zijn vaste plaatsen gereserveerd in de stad. Op de websites van de bedrijven vind je meer informatie over kosten en reserveringen:

Er zijn ook particulieren die hun auto verhuren als ze hem zelf niet gebruiken. Deze auto’s hebben geen gereserveerde parkeerplaatsen. Er zijn verschillende platforms waar huurders en verhuurders van auto’s elkaar vinden:

Parkeervergunning deelauto

Deel je jouw auto met iemand anders en wonen jullie in een ander parkeergebied? Dan kun je allebei een parkeervergunning aanvragen. Kijk daarvoor op de website van ParkerenDelft.