Anneminke weet als bewustzijnscoach en energetisch therapeut hoe belangrijk een gezonde omgeving is voor de mens. Toen ze in de binnenstad van Delft kwam wonen, wist ze al snel wat ze met haar tuin wilde: “Weg met die tegels! Groen is goed voor ons, maar helpt ook de natuur.”
Hoe zag je tuin eruit toen je hier kwam wonen?
“De tuin lag helemaal vol met stoeptegels en bakstenen. Onder het prieel was het zelfs drie lagen dik, daar komt nog geen mos doorheen! We hebben in onze tuin de hele dag zon, dus het kon echt warm worden. Dat maakte het gewoon niet leuk om in de tuin te zitten.”
De tegels wilde je er dus uit. Hoe heb je dat aangepakt?
“Een buurvrouw vertelde mij over de tegelwipactie. Je krijgt daarbij een voucher of tuinplantjes als je meer dan 1 vierkante meter tegels uit je tuin haalt. Dat heb je al snel! Je kunt ook vrijwilligers vragen om te helpen sjouwen. Uiteindelijk beviel dat zo goed dat we aan drie tegelwipacties hebben meegedaan.”
Ben je zomaar tegels uit je tuin gaan halen, of had je een plan?
“We begonnen met het aanleggen van het pad om overal goed bij te kunnen. Daarna hebben we een houten vlonderterras gemaakt. Daar kan het regenwater doorheen en er zit aarde onder. De rest van de tuin konden we vervolgens beplanten. Ik heb ook muurtjes gemetseld van bakstenen, met gaten waar plantjes en dieren als spinnen en insecten kunnen leven. Zo hebben we toch nog wat bakstenen kunnen hergebruiken. De rest hebben we weggebracht.”
‘Een buurvrouw vertelde mij over de tegelwipactie. Je krijgt daarbij een voucher of tuinplantjes als je meer dan 1 vierkante meter tegels uit je tuin haalt.’
Je tuin is nu een stuk groener. Heb je dat zelf gedaan?
“Ik heb alles zelf geplant en daarbij werkte ik van groot naar klein: eerst de grote planten en struiken en als laatste de randen vullen met zakjes bloemenmix. Ik ben in die tijd veel bij tuincentra geweest haha.”
Heb je ook nagedacht welke planten je precies wilde hebben?
“Zeker! Ik wilde bijvoorbeeld graag een palmboom, maar die is natuurlijk niet van hier. Daarom heb ik verder gelet op planten die hier veel voorkomen. Zulke inheemse planten helpen ook bijen en vlinders. En ik wilde groenblijvende planten, zodat mijn tuin er in de winter ook nog leuk uitziet.”
En, hoe bevalt de groene tuin nu?
“Goed! Het is koeler op warme dagen, ziet er leuk uit, ruikt lekker en voelt goed. Er is veel meer sfeer en je gaat nu echt voor je plezier buiten thee drinken. Ik zie ook veel meer bijen, vlinders en ander leven in de tuin. ”
Welke tip heb je voor andere Delftenaren die ook aan de slag willen met hun tuin?
“Maak een plan! Kijk bijvoorbeeld waar de zon opkomt en waar schaduw is, waar je een terras wilt en welke planten goed tegen zon of schaduw kunnen. Bij tuincentra kun je ook zien wanneer planten en bloemen bloeien. Als je daarop let, heb je het hele jaar door kleur in je tuin. Een andere tip die ik ook kreeg is het pad 80 centimeter breed houden voor bijvoorbeeld rolstoelen.”
Wil je tot slot nog iets kwijt?
“Heb plezier in en met je tuin, ga ervan genieten! Pak een schetsblok, ga lekker tekenen, experimenteer in je tuin en zie het als buiten spelen voor grote mensen. Het is gewoon leuk, al moet je daar wel van houden haha. En zo niet, vraag dan om hulp!”