Koop bewust

Minder spullen hebben is goed voor het milieu. Je gebruikt dan namelijk minder grondstoffen en materialen. Vraag je dus af voordat je iets koopt: heb ik het écht nodig, of kan ik het misschien lenen? En word ik er écht blij van, of eindigt het snel achter in de kast?

Kies je er bewust voor om iets te kopen? Gebruik dan de volgende tips: 

Koop tweedehands of circulair

Voordat je een nieuw product koopt, kun je kijken of je het tweedehands via een kringloop, goededoelenwinkel of online marktplaats kunt kopen. Bekijk de locaties in Delft op de Atlas circulair. Elektronica kun je ook ‘refurbished’ (opgeknapt) aanschaffen. Of ga eens voor een jas gemaakt van pet-flessen of een tafel gemaakt van resthout. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ziet er ook leuk uit.

Kies voor tijdloze kwaliteit

Soms is het verleidelijk om te kiezen voor een goedkopere variant of mee te gaan met trends. Toch is het beter om voor kwaliteit te gaan. Dat is vaak wat duurder in aanschaf, maar het gaat langer mee. Kijk maar naar kleding: kleren van natuurlijke materialen gaan langer mee dan de goedkopere mode van kunststof. En het is nog gezonder ook!

Herbruikbare producten

Veel producten die we kopen zijn voor eenmalig gebruik. Denk aan luiers, plastic bekertjes, gezichtsdoekjes of tasjes. Maar er zijn vaak ook herbruikbare alternatieven, zoals wasbare luiers, bekers (hardcups), stoffen tassen of menstruatiecups. Die gaan langer mee en zijn dus beter voor het milieu – en je portemonnee!

Verpakkingsvrije producten

Verpakkingen kunnen breekbare of kwetsbare producten beschermen, maar ze zijn lang niet altijd nodig. Bovendien zijn die verpakkingen vaak gemaakt van (wegwerp)plastic dat ongebruikt in de container eindigt. Gelukkig kun je steeds meer producten ook verpakkingsvrij of in herbruikbare verpakkingen kopen, zoals shampoobars of boodschappen in glazen potten.

Spullen lenen 

Sommige producten heb je maar af en toe nodig. Denk aan gereedschap voor een verbouwing, een hogedrukspuit voor in je tuin of de bolderkar tijdens een dagje uit. Dan is het zonde om die nieuw te kopen. Er zijn verschillende apps waarin je spullen kunt aanbieden of lenen van mensen in jouw buurt, zoals Peerby. Gereedschap kan je ook huren bij bouwmarkten of gespecialiseerde winkels.