Energiebespaartips

Met slimme, kleine aanpassingen kun je vaak al veel energie en kosten besparen, zonder dat je inlevert op je comfort. Er zijn ook mogelijkheden die wat meer moeite en geld kosten. Of je nu veel of weinig tijd of budget hebt, deze 6 tips helpen iedereen op weg.

Besparen zonder kosten

De makkelijkste manier om te besparen op je energiekosten is door niet onnodig elektriciteit of warmte te gebruiken. Een minuutje korter douchen, de lampen uit doen en apparaten niet op stand-by laten staan, kan al snel tientallen euro’s schelen. Of trek een trui aan, pak een dekentje en zet de thermostaat een graadje lager.

Ventileer je woning

Zet kiepraampjes en ventilatieroosters open voor frisse lucht. Hierdoor voer je warme en vervuilde lucht af. Koude en frisse buitenlucht kan naar binnen. Ventileren kost energie. Toch is het belangrijk voor je gezondheid dat je goed ventileert. Heb je mechanische ventilatie? Denk dan eens aan een warmteterugwin-installatie. Dat zorgt voor minder energiekosten.

Kleine maatregelen

Je kunt ook eenvoudig kleine maatregelen nemen die je helpen te besparen. Denk aan ledlampen en energiezuinige apparaten waardoor je minder elektriciteit verbruikt. Ook tochtstrips, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop kunnen helpen. Heb je hulp nodig? Maak dan een afspraak met een Energiehulp van 015 Duurzaam.

Je woning isoleren

Deze tip kost wat meer moeite en geld, maar is de investering zeker waard. Goed geïsoleerde daken, vloeren, gevels en ramen zorgen er in de winter voor dat de warmte in huis blijft en de kou buiten. In de zomer is het precies andersom. Wil je een warmtepomp om je huis te verwarmen? Zorg dan ook dat je huis eerst goed is geïsoleerd. Voor doe-het-zelvers heeft de gemeente een cadeaubon.

Zonnepanelen of zonneboilers

Met zonnepanelen wek je je eigen duurzame elektriciteit op. Zonneboilers op je dak zorgen op zonnige dagen voor water dat net zo warm is als water van een boiler op aardgas.

Elektrisch koken

In Delft stappen we langzaam over van aardgas op andere, schone energiebronnen. Bijvoorbeeld om onze huizen en ons water te verwarmen en te koken. Kook je nu nog op gas en ga je jouw keuken vernieuwen? Kies dan voor een elektrische oven en een kookplaat op inductie. Dat is veiliger, schoner én energiezuiniger.