Taco had al een geveltuin, maar vond dat zijn straat nog wel wat groener kon. Hij adopteerde twee boomspiegels en meerdere perkjes rond zijn huis. Voor wie ook zin heeft om te vergroenen heeft hij een tip: ‘Gewoon beginnen! Je ziet vanzelf wat werkt.’
Hoe ben je hiermee begonnen?
“De boomvakken in onze straat stonden vaak vol met gras en onkruid. Eens per jaar kwam de gemeente schoffelen, maar dan hou je weer een kale boomspiegel over. Dat vond ik saai, daarom begon wat bloemzaadjes te strooien rond de boom naast mijn huis. Ik vroeg de gemeente of ze dit boomvak wilden overslaan met schoffelen. Toen vroeg de gemeente: wil je hem misschien zelf gaan beheren?”

Wat houdt dat in?
“Dat betekent dat je de boomspiegel zelf mag onderhouden. Je kunt plantjes neerzetten, zaden strooien en je zorgt natuurlijk dat het netjes blijft. De gemeente plaatst een punaise – een soort metalen plaatje – in de rand, zodat de groenwerkers weten dat ze hier niet hoeven te schoffelen.”
En je beheert nog meer groen in de straat!
“Klopt! Langzaam maar zeker zijn er nog meer groenvakken bijgekomen. Ook in het hofje achter ons huis heb ik twee grotere groenvakken onder mijn hoede genomen. Daarnaast had ik zelf al een geveltuintje aangelegd. Dat is een strook van 30 centimeter breed langs je huis, die je kunt gebruiken om groen tegen je gevel te planten. Je kunt dit heel makkelijk doen door een rij tegels weg te halen.”
Waar komt die drive om te vergroenen vandaan?
“Eigenlijk kan ik het gewoon niet laten om overal planten te laten groeien. Met wat groen en bloemen ziet de buurt er een stuk vriendelijker uit: zeker in straten zoals deze, waar de huizen geen voortuin hebben. Tuinieren heeft ook iets verbindends. Doordat je vaker buiten aan bezig bent, zie en spreek je je buren vaker.”
En wat vinden je buren ervan?
“Er zijn meer buren in onze straat die een geveltuintje of boomtuintje hebben. Mijn buurman vindt het bijvoorbeeld leuk om eetbare planten neer te zetten, zoals aardbeien en zwarte bessen. Ook de overbuurvrouw heeft een paar jaar geleden zaadjes gestrooid. Voor haar deur groeit nu elk jaar van alles, zoals snijbiet en rettich. Laatst kwam een buur zonder groene vingers nog om tips vragen voor een geveltuin. Ik heb hem wat stekjes uit mijn achtertuin meegegeven. Het is leuk om er met elkaar over te kletsen.”

Wat voor planten heb jij zoal staan?
“Ik haal zelf overal zaden en stekjes vandaan, vooral uit de Nederlandse natuur. Zie ik ergens een plant met mooie bloemen? Dan zoek ik op wat het is en probeer ik de zaden te pakken te krijgen. Zo heb ik zaden meegenomen van een plant die ik tussen de stoeptegels zag groeien toen ik uit werk kwam. En uit de Delftse binnenstad – aan de Brabantse Turfmarkt – heb ik zaden van een donzige klaproos meegenomen. Dat is een oranje bloem die veel hommels aantrekt en het hele jaar door bloeit. Ze staan nu overal in de straat. Daardoor ziet het er meteen gezellig uit én ze verdringen het onkruid.”
Een echte verzamelaar dus! Heb je ook tips voor mensen die dat niet zijn?
“Een eenvoudigere tip is om een mix van meerjarig bloemenzaad kopen. Het liefst van inheemse soorten, want daar komen de meeste insecten op af. Het kan een paar jaar duren voor de bloemen echt goed opkomen en in het begin moet je veel water geven. Hoe goed het aanslaat, hangt ook af van het type grond en de zon. Maar dat is vooral een kwestie van proberen. Je ziet vanzelf wat wel en niet werkt. Daarnaast kun je ook onbespoten planten en stekjes kopen bij De Papaver in Delft.”
Ben je er veel tijd aan kwijt?
“Eigenlijk heb ik er maar weinig werk aan. Vaak loop ik na het eten even door de tuin en trek ik er wat grassprieten uit. Het scheelt dat ik een vrij rommelige stijl van tuinieren heb. Soms groeit er iets nieuws en dan zoek ik op wat voor bloem eruit komt. Vind ik het mooi? Dan laat ik het staan. In droge perioden ben ik wel veel bezig met water geven. En een paar keer per jaar snoei ik de planten wat terug.”
Heb je tips voor een bloeiende boomspiegel of geveltuin?
“Gewoon beginnen! Je hebt geen groots plan nodig en je ziet vanzelf wat werkt. Tip: probeer in de herfst al wat in te zaaien. Dan heb je in het voorjaar vaak grotere en sterkere planten.”
Zelf ook zin gekregen om de buurt te vergroenen? Bijvoorbeeld door een boomspiegel te adopteren of een geveltuintje aan te leggen? Op delft.nl/zelf-beheren lees je hoe dit werkt.