Een man met een glimlach staat met zijn armen over elkaar. Hij draagt een groene trui met de tekst

Emiel: ‘Van jouw keukenafval kun je supervoedsel voor je planten maken’

Dat afval scheiden een goed idee is, weten we. Maar wist je dat je jouw GFT-afval ook thuis een nieuw leven kunt geven? Emiel bouwde een wormenhotel en probeerde het uit.

Hoe kwam je op het idee van een wormenhotel?

“Dat begon in coronatijd. Ik wilde kijken hoe ik met duurzame gewoontes een klein verschil kan maken. Ik woonde in een appartement in Buitenhof en had een paar moestuinbakken op mijn balkon. In een podcast hoorde ik dat je met een wormenhotel je eigen compost kon maken. Dat vond ik zo grappig klinken dat ik besloot het ook te gaan doen.”

Een houten kist met deksel, met daarop de tekst

Hoe werkt een wormenhotel?

“Je begint met een bak aarde en wormen. Daar doe je jouw groenteresten, eierschalen, stukjes papier en karton in. Het afval wordt eerst afgebroken door bacteriën en schimmels en daarna gaan de wormen ermee aan de slag. Zij zetten de resten om in voedselrijke aarde – compost – die je na een tijdje kunt oogsten.

Wat kun je met die compost?

“Ik gebruik het in mijn moestuin: daar helpt het me weer om nieuw voedsel te verbouwen. Zo is de cirkel mooi rond. Maar je kunt de compost ook aan je planten geven. Door de voedingsstoffen blijven je planten gezond en groeien ze beter.”

En nu verkoop je zelf wormenhotels!

“Vrienden en kennissen vonden mijn wormenhotel reuze interessant en wilden er zelf ook wel één. Toen dacht ik: waarom ga ik ze zelf niet maken? Later kwam ik in contact met Stichting Stunt, die de wormenhotels van restmateriaal konden bouwen. Zo werd het idee nog groener.”

Helemaal circulair dus! Hoe worden ze gemaakt?

“Het hout komt van een bedrijf dat houten gevels voor huizen maakt. Wij kopen pallets met afgekeurde planken op. Voor de binnenkant gebruiken we oude rollen zonwering.”

‘Hoe meer je composteert, hoe beter voor de wereld’

Is een wormenhotel duurzamer dan de GFT-bak?

“Nee hoor: als je jouw GFT-afval naar de groenbak brengt, ben je hartstikke duurzaam bezig. Mensen die een wormenhotel hebben, kiezen daar vaak voor omdat ze van tuinieren houden en de compost goed kunnen gebruiken. En omdat het ze leuk lijkt om wormen als huisdier te hebben.”

Waarom is GFT-afval recyclen zo belangrijk?

“Van al het restafval dat wordt ingeleverd is een derde eigenlijk GFT-afval. Dat is ruim 1 miljard kilo dat elk jaar wordt verbrand! Als je je GFT-afval naar de groenbak brengt, maakt de gemeente er natuurlijke meststof van. Dat vervangt andere bodemverbeteraars, zoals turf in potgrond en kunstmest in de landbouw. Beide zijn erg slecht voor het milieu doordat ze veel CO₂-uitstoot veroorzaken. Plantaardige compost is veel duurzamer en beter voor de bodem. Hoe meer je dus composteert, hoe beter voor de wereld.”

Hoe maak je van jouw wormenhotel een 5-sterrenhotel?

“Wormen houden van een vochtige grond. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen groen, maar ook bruin afval toe te voegen, zoals papier, karton, zaagsel en eierschalen. Dat helpt de zuurgraad van de grond in balans te houden. Zie je twee wormen in de knoop zitten? Dan zijn ze aan het paren. Dat is een teken dat ze genoeg ruimte, voedsel en goede grond hebben. Als het te druk wordt in het hotel zullen ze dat niet doen.”

Interessant! Heb je nog meer wormenweetjes?

“Charles Darwin heeft veertig jaar van zijn leven besteed aan het bestuderen van wormen. Hij speelde bijvoorbeeld piano en trompet voor ze. Pas toen hij een pot wormen op de piano zette, reageerden ze op de muziek. Conclusie: wormen zijn doof, maar voelen wel trillingen. Nog een weetje: wormen hebben tien harten en die hebben ze allemaal nodig. Het verhaal dat een worm blijft leven als je hem in tweeën hakt is dus een fabeltje.”

Je hebt ook meegedaan aan Circle Lab. Wat is dat precies?

“Dat is een gratis programma waarbij je een half jaar lang wordt geholpen van jouw duurzame idee een bedrijf te maken. Elke maand zijn er bijeenkomsten en workshops. Bovendien mag je de werkplekken, de werkplaats en het magazijn van Circle Lab gebruiken om jouw bedrijf op te zetten. Ik heb er enorm veel aan gehad en kan het iedereen aanraden. Dus heb je een circulair idee? Kijk eens op de website.”

Tot slot: heb je een tip om meer circulair te leven?

“Denk eens na over hoe je met jouw groenafval omgaat. En zet de volgende duurzame stap die bij je past. Dus breng je GFT-afval naar de groenbak, of ga het zelf composteren!”