Uw afval krijgt een tweede leven

Gaat u met uw grofvuil naar de milieustraat van Avalex op de Voltaweg? Dan ziet u vanaf nu ook containers waarin kringloopgoederen en bruikbaar hout worden verzameld. Zo krijgt uw afval een tweede leven.

Medewerkers van de milieustraat helpen al voor de slagboom inwoners bij het selecteren van goederen en hout. Zij weten precies wat nog bruikbaar is en niet. De bruikbare goederen worden verkocht bij Kringloopwinkel Delft en kringloopbedrijf Rataplan. Het hout gaat naar de meubelwerkplaats Ander Hout en Stichting Stunt. Hier maken ze nieuwe producten van het gerecyclede hout.

Netwerk

De nieuwe inzameling van kringloopspullen en hout is een initiatief van WINNEN! Dat is een nieuw circulair ambachtsnetwerk waarin verschillende partners in Delft samenwerken. Wethouders Maaike Zwart en Frank van Vliet gaven op donderdag 25 januari de officiële aftrap voor het netwerk. Ze deden dat samen met Willem Stonkhorst, directielid Uitvoering bij Avalex en Hein Laakes, directeur van Stichting Stunt.

Verminderen afvalstromen

Wethouder Zwart (duurzaamheid) is blij dat Delft nu een circulair ambachtsnetwerk heeft: “In dit netwerk werken we met verschillende partners samen aan het verminderen van afvalstromen. En aan hoogwaardig hergebruik van producten en materialen. Zo voorkomen we onnodig weggooien. We combineren de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats.”

Verminderen grofvuil

Ook wethouder Van Vliet (afvalbeleid) is enthousiast: “Met dit nieuwe netwerk gaan we samen aan de slag om nog bruikbare spullen te redden van de vuilstort. Zo verminderen we met elkaar de hoeveelheid grofvuil in Delft. We gaan dingen die worden weggegooid hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten.”

Upcycle Campus

De Upcycle Campus van Stichting Stunt aan de Vulcanusweg is het fysieke middelpunt van WINNEN! en hét circulaire ambachtscentrum van Delft. In dit duurzaam gebouwde pand bevinden zich zes leerwerkbedrijven van Stunt. Hier maken deelnemers producten van restmaterialen, voor de zakelijke markt.

Verbinding

Bij Stunt staan mensontwikkeling en duurzaamheid centraal. Daarmee vormt de Upcycle Campus de fysieke verbinding tussen de partners binnen WINNEN!, de inwoners van Delft en andere organisaties op het gebied van duurzaamheid en sociaal ondernemen.

Uitbreiding activiteiten

Het circulair ambachtsnetwerk WINNEN! wil het aantal partners en activiteiten uitbreiden. Hiervoor is Hein Laakes van Stichting Stunt als regisseur aangesteld. Hij gaat met nieuwe partners onderzoeken welke interessante reststromen in Delft vrijkomen. En of de betreffende producten direct verkocht kunnen worden. Of dat er eerst reparatie, demontage of iets anders nodig is.

Bedrijven en organisaties die willen meedoen kunnen een e-mail sturen naar circulair@delft.nl