Tuin van Delft wordt groen

Tuin van Delft is bijna klaar. Vorige week zijn de eerste bomen geplant op het nieuwe plein naast Huis van Delft en station Delft. En deze week de eerste planten. Tuin van Delft is naar verwachting eind april 2024 klaar. 

“Mijn man en ik komen hier elke dag een kijkje nemen”, zegt José van Leeuwen. “Zo leuk om te zien hoe snel de aanleg nu gaat. Gisteren stonden er alleen nog jonge bomen. Nu zijn ze druk met de planten.” “Het plein wordt echt een mooi geheel, zo samen met het Huis van Delft, station Delft en het gemeentekantoor”, vindt ook haar man Alex. “Echt een visitekaartje voor de stad.”

Ontmoetingsplek

Tuin van Delft is straks een fijne groene verblijfsplek, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Of even op de trein kunnen wachten. Daarnaast draagt Tuin van Delft straks onder meer ook bij aan verkoeling tijdens warme dagen, minder luchtvervuiling en meer biodiversiteit. Regenwater dat op het plein valt, wordt opgeslagen in de ondergrond en opnieuw gebruikt voor de beplanting.

Groenvakken

De afgelopen maanden hebben de aannemer en het metselbedrijf hard gewerkt aan de nieuwe bestrating en groenvakken in verschillende groottes, hoogtes en patronen. De randen van de groenvakken zijn zo vormgegeven dat bezoekers er ook prettig op kunnen zitten.

Ode aan stratenmaker

Het plein vormt een ode aan het eeuwenoude ambacht van stratenmaken. Voor de aanleg zijn zowel nieuwe bakstenen als antieke bakstenen gebruikt. Daarnaast is er ruimte opengelaten voor een terras en voor buitenexposities. Tuin van Delft is ontworpen door BOOM Landscape. Delftenaren zijn nauw betrokken bij de selectieronde en ontwerpfase van het plein.

Meer over de opening van de Tuin van Delft leest u binnenkort op deze website. Volg de ontwikkelingen ook via de pagina over de Tuin van Delft.