‘Stenen eruit, planten erin’

Lisa en haar bovenbuurvrouw Willy zijn sinds kort de trotse bezitters van een geveltuin. Ook de achtertuin van Lisa ging op de schop. Alle tegels zijn verwijderd met hulp van de Klimaatmaat. “We genieten volop van het nieuwe groen om ons heen”, zegt Lisa. 

“Een tijdje geleden kreeg ik een flyer van de Klimaatmaat in mijn brievenbus”, vertelt Willy van der Plank (90). “In deze flyer stond dat het mogelijk was om een geveltuintje aan te laten aanleggen door vrijwilligers van de Klimaatmaat. Ik vond dat een goed idee. Onze straat – de Brasserkade – is één en al stenen. Die kan wel wat groen gebruiken.”

‘Stenen eruit, planten erin. Daar kan ik mij helemaal in vinden. Het fleurt je tuin op.’

Slim om te doen

Vorig jaar zomer kreeg mevrouw van der Plank een nieuwe onderbuurvrouw: Lisa van der Linde (27). Lisa: “Toen Willy me vertelde over haar idee voor de nieuwe geveltuin, was ik direct enthousiast. Stenen eruit, planten erin. Daar kan ik mij helemaal in vinden. Het fleurt je tuin op. En het is natuurlijk ook slim om te doen, nu het weer steeds extremer wordt met van die hoosbuien.”

Tegelvrij

In het najaar startte Lisa al met het tegelvrij maken van haar achtertuin. “Die lag helemaal vol. En er stond ook nog een schuur die de halve tuin innam. Ik heb de schuur verwijderd en mij aangemeld voor het NK Tegelwippen, waarbij je je tuintegels kunt inruilen tegen nieuwe plantjes. Ik heb de tegels aan de randen van mijn tuin verwijderd. Maar mijn hele tuin in mijn eentje leegruimen, dat was net wat teveel van het goede.”

Vrijwilligers

Gelukkig waren daar toen de twee vrijwilligers van Klimaatmaat die kwamen voor de aanleg van de geveltuin. Lisa: “En één van hen was Bruun die ik toevallig al had ontmoet bij het NK Tegelwippen. Toen ik hem vertelde over mijn plannen voor de achtertuin bood hij gelijk aan alle stenen uit mijn tuin te verwijderen. Een superlief aanbod dat ik graag aannam. Binnen no time was mijn tuin vrij van stenen. De eerste planten staan erin en de komende weken ga ik de tuin verder inrichten. Ik kan niet wachten.”

Vrolijker

Willy is ook erg blij met het resultaat: “We hebben nu zowel voor als achter een groene tuin. Het ziet er gewoon veel vrolijker uit allemaal. En nu hopen we natuurlijk samen dat meer buren ons voorbeeld gaan volgen.”

Waterweek

Van maandag 18 maart tot en met zondag 24 maart bruist Delft van de wateractiviteiten tijdens de Waterweek. Zo is er op zaterdag 23 maart van 10.00 tot 16.30 een watermarkt bij Vesteplein en OPEN. Er staan verschillende organisaties die u graag meer vertellen over hoe u kunt bijdragen aan klimaatadaptatie, vergroening en verduurzaming. De toegang is gratis.

Tijdens de Watermarkt is de start is van het NK-Tegelwippen in Delft. U kunt dan uw tegels verruilen voor groen. Ga voor meer informatie en inschrijven naar de website van de Klimaatmaat Delft