Petje de duurzame beker en Lichtjesavond

Tijdens Lichtjesavond in Delft, 10 december,  wordt er extra aandacht besteed aan duurzaamheid. Petje de beker werd al gebruikt bij zomerevenementen zoals Koningsdag. Maar op een winterse avond in december willen mensen ook warme dranken. Daarom zijn er nu twee soorten Petje de Bekers: plastic voor frisdrank, bier en wijn én een kartonnen beker voor koffie, thee en Glühwein!

Het werkt zo: bij je eerste drankje koop je een recyclebare beker voor €0,50. Je houdt de beker bij je en levert die in bij het bestellen van een nieuw drankje. Dat kan bij dezelfde of op een andere plek. Je hoeft dan niet opnieuw €0,50 te betalen. Klaar met drinken? Dan lever je je laatste beker in bij een van de speciale inleverpunten. Zo draag je bij aan het verminderen van het afval en aan een schone en duurzame stad.

Minder Afval

Om de verzamelde bekers goed en efficiënt te kunnen recyclen is het belangrijk dat er geen ander afval tussenzit. En het plastic laagje binnen de kartonnen beker moet worden losgemaakt. De bekers van Petje de Beker zijn hiervoor geschikt. Bij een centrale recycle-hub worden de bekers handmatig nagekeken. Dat is nodig omdat recyclebedrijven strenge controles uitvoeren. Een teveel aan verkeerd afval kan leiden tot het afkeuren van een hele partij.

Het recyclebedrijf maakt van de gebruikte bekers weer nieuwe bekers.

De afbeelding toont een straattafereel met mensen die bezig zijn met het opruimen van afval. Op de voorgrond is een persoon te zien die een oranje trui en een blauwe tuinbroek draagt. Deze persoon houdt een grijpstok vast en lijkt bezit te zijn met het oprapen van afval. Naast hem staat een karretje met een metalen frame en daarin liggen lege plastic bekers. Op de achtergrond zijn meer mensen te zien. Er is een kraam met oranje tentdoek en het woord 'BAR' erop. De omgeving is een plein met oude gebouwen en een geplaveide straat.

Recyclebaar vs. herbruikbaar

Petje de Beker heeft plannen om in de toekomst te werken met plastic bekers die je vaker dan eens kunt gebruiken. Die bekers zijn te gebruiken voor warme én koude dranken. Er zijn nu al ‘hardcups’ op de markt. Maar die zijn nog niet geschikt voor grote evenementen. De ‘hardcups’ zijn (pas) duurzamer wanneer je ze vaker gebruikt voordat ze bij het afval belanden. Er zijn nog andere nadelen want er is meer ruimte nodig om de gebruikte bekers te verzamelen. En voordat je ze weer kunt gebruiken, moeten ze goed worden schoongemaakt.