Petbekers voor een schone stad

Dit jaar struikelt niemand na Koningsdag nog over de plastic wegwerpbekers. De gemeente werkt dit jaar namelijk met Petje de schone Pet drinkbeker, een 100 procent schoon en duurzaam bekersysteem.

Kom je op 27 april naar de binnenstad en heb je zin in een drankje? Dan kan je bij een groot deel van de cafés, en andere verkooppunten, een recyclebare beker kopen voor € 0,50. Na het eerste drankje houd je de beker bij je en levert deze weer in bij het bestellen van een nieuw drankje. Dat kan op dezelfde of op een andere locatie. Je hoeft dan niet opnieuw € 0,50 te betalen.

Nieuwe bekers

Klaar met drinken? Dan lever je je laatste beker weer in bij een van de bars of speciale inleverpunten. De bekers worden ingezameld, en met de grondstof worden weer nieuwe bekers gemaakt.

Minder afval

“Met Petje de Beker werken we aan een vermindering van het afval en aan een schone en duurzame stad”, zegt Leo Pons, coördinator evenementen van de gemeente. “Met het systeem kunnen we het afval dat er is bovendien beter scheiden en dus hergebruiken. Als deze werkwijze slaagt, willen we het op termijn ook inzetten tijdens andere evenementen in de stad.”

Recyclebare drinkbeker

Petje de recyclebare drinkbeker is een initiatief van de organisatie Petje de Beker. De gemeente heeft deze organisatie opdracht gegeven om het bekersysteem tijdens de Koningsdag samen met horeca-ondernemers te organiseren. Voor het Oranjekoorts Koningsnacht Festival op de Markt (26 april) werkt de organisatie met hardcups (recyclebare en herbruikbare kunststof glazen).