Duurzaam eten, wat is dat?
Het produceren van voedsel heeft een enorme impact op ons klimaat en de natuur om ons heen.
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar voor de productie ervan is vaak veel land en water nodig. Vleesproductie zorgt ook voor veel uitstoot van broeikasgassen. Wist je dat er voor een kilo rundvlees zo’n 25 kilo voer nodig is? Het verbouwen en vervoeren van veevoer veroorzaakt veel CO2-uitstoot.
Plantaardige producten hebben vaak een lagere impact op het milieu dan dierlijke producten. Maar ook hier kun je letten op duurzame keuzes. Zo kun je letten op verpakking, hoe het verbouwd wordt en of het van ver komt.
Door duurzaam te eten, heb je invloed op ons milieu en het klimaat!
Waar kun je zelf rekening mee houden?
- Eet met de seizoenen – dan is de kans kleiner dat het product uit een verwarmde kas komt of uit een ver land. Er is minder energie nodig om seizoensproducten te verbouwen en vervoeren.
- Koop lokale producten – vervoer kost brandstof, en daar komen broeikasgassen bij vrij. Hoe dichter bij huis je je groente en fruit haalt, hoe minder uitstoot. En lokale producten zijn ook nog eens super vers!
- Let op het gebruik van (chemische) bestrijdingsmiddelen – gebruik van bestrijdingsmiddelen kan het milieu vervuilen en de gezondheid schaden. Biologische producten scoren vaak beter op milieuaspecten.
- Voorkom verspilling – Als je niet zeker weet of je het binnen een paar dagen gebruikt, kies dan voor groente of fruit uit de diepvries, blik of pot. Of leg je te veel gekochte fruit in de vriezer, en maak er een heerlijke smoothie van!
Zelfoogsttuin
Helemaal duurzaam is natuurlijk het zélf verbouwen van groente. Zo weet je zeker wát je eet. De stichting BuitenLeeft helpt met het stimuleren van natuurbewustzijn en verbouwt lokaal en eerlijk voedsel. Kijk op hun website voor meer informatie.
Op 7 september organiseert BuitenLeeft op het eigen landgoed het jaarlijks oogstfeest. Meld je snel aan, de plaatsen zijn beperkt.