Doet u mee met het Delftse meetnetwerk voor luchtkwaliteit?

De lucht die we inademen heeft een grote invloed op ons welzijn. Volgens de GGD is de gezondheidsschade door luchtvervuiling in de regio Haaglanden vergelijkbaar met het meeroken van 5 sigaretten per dag. Ben je ook benieuwd of de lucht in jouw omgeving gezond is? Om meer te weten te komen over de lokale luchtkwaliteit wil Luchtwachters Delft in samenwerking met de Gemeente Delft een nieuw meetnetwerk oprichten. Er worden voor enthousiaste inwoners van Delft 50 splinternieuwe meetapparaten ter beschikking gesteld.

Op 13 juni 2024 is er een informatieavond over het belang van schone lucht en om te overleggen wat de beste plekken zijn om te meten.

Slimme meetpunten

“In elke wijk willen we minimaal 1, maar liefst meerdere meetpunten. Dichtbevolkte straten zijn voor de hand liggende kandidaten. Daarnaast denken we aan drukke wegen, bouwlocaties of bij industrie. We krijgen af en toe klachten over de uitstoot van open haarden en vuurkorven, brommers en optrekkend verkeer. Zulke plekken waar vaak overlast wordt ervaren komen ook in aanmerking. Samen met de inwoners willen we bepalen waar meetpunten slim kunnen worden geplaatst. Inwoners die graag de lucht rond hun woning willen meten nodigen we uit voor deelname aan dit nieuwe meetnetwerk.”

Informatieavond

De informatieavond begint om 19:00 met een kennismaking. Om 19:30 volgen de presentaties van Gemeente Delft over het luchtkwaliteitsbeleid, GGD over de gezondheidseffecten van luchtvervuiling, DCMR over de herkomst en samenstelling van fijnstof, en Luchtwachters Delft over het meetnetwerk. Daarna is er overleg waar de meetpunten het best tot hun recht komen.

Wanneer: donderdag 13 juni, van 19.00 tot 22.00

Waar: Stadskantoor Delft, ingang Stationsplein 1 (bij dichte deur aanbellen of kloppen)

Heb je nog vragen? mail naar info@luchtwachtersdelft.nl

groepsfoto van delftse luchtwachters op de molen

Foto: Koos Bommelé