Kleding, kastjes, lampen, beeldjes, dozen vol casettebandjes, oud TU student Jan komt het allemaal tegen in zijn strijd tegen spullen. Met zijn stichting ‘De Ontspulknul’ helpt hij samen met mede-oprichter Iris, op een laagdrempelige manier mensen met opruimen. “In 5 jaar tijd willen we 100.000 mensen helpen van een leven vol spullen, naar een leven vol betekenis.”
Nationale Denktank
Na zijn studie deed Jan mee aan de Nationale Denktank, een programma waarbij pas afgestudeerden nadenken over een maatschappelijk vraagstuk. In zijn geval was dat ‘betekenisvol ouder worden’. Veel ouderen hebben last van een opeenstapeling van spullen, die ze niet zomaar weg willen doen. De drempel om alles op te ruimen is vaak enorm en mensen weten niet waar ze moeten beginnen. In maart richtte Jan samen met Iris daarom de ‘Ontspulknul’ op.
Ontspuldagen
“We organiseren ontspuldagen, waarbij we samen met lokale partners hele buurten motiveren om hun huizen op te ruimen en spullen in te leveren. Wij brengen deze vervolgens naar kringloopwinkels of de afvalverwerking.”
‘De flyer van de Ontspulknul gaf ons een impuls om te beginnen met opruimen. Ik vind het een super initiatief.’
Ontspuldagen in Delft
Eind augustus organiseerde de stichting samen met de gemeente Delft en WijWest een opruimdag in de wijk Buitenhof. Joke en Ben, beiden tachtig plus, staan al op de stoep te wachten als de bus van de Ontspulknul de Beethovenlaan inrijdt. Naast hen liggen een paar oude tuinstoelen, kussens en een schuurmachine. “Wij wonen hier al 38 jaar en mijn man bewaart alles. In huis ruim ik de boel steeds op, maar de schuur stond helemaal vol”, vertelt Joke. “De flyer van de Ontspulknul gaf ons een impuls om te beginnen met opruimen. Ik vind het een super initiatief.” Ook Berdien (66) is blij met de ophaaldienst. “Ik woon sinds een jaar weer in Nederland, nadat mijn man in Indonesië overleed. Ik heb veel dingen nieuw gekocht, maar ook van alles gekregen. Nu, na een jaar, weet ik wat ik nodig heb en wat niet, dat mag allemaal met de Ontspulknul mee.”
Minder spullen, meer geluk
Met veel geduld en vriendelijkheid staan Jan en Iris deelnemers te woord en nemen ze hun spullen in. De ochtend gebruiken ze om spullen bij mensen thuis op te halen. In de middag staan ze samen bij het inleverpunt in wijkcentrum Buitengewoon. Daar kunnen mensen naast spullen inleveren, ook dingen laten repareren bij het Repaircafé. Er is een zogenoemde grondstoffenbar, waar bijvoorbeeld oud gereedschap en kaarsvet ingeleverd kunnen worden, en een professionele opruimcoach geeft advies over orde aanbrengen in huis.
Volgens Jan is deze eerste ontspuldag in Delft een succes. “Het was afwachten hoeveel mensen er mee zouden doen.” Met meer dan 200 deelnemers was de dag zo’n succes dat er tijdens burendag, op zaterdag 28 september, een tweede ontspuldag wordt georganiseerd in de Multatulibuurt.