circulair paviljoen ‘Bouwen met Delft’

Heb je al gezien dat er in het zuiden van Nieuw Delft een nieuw tijdelijk bouwwerk wordt opgebouwd? Studenten van de Bouwkunde-faculteit van de TU Delft werken al maanden hard aan het project ‘Bouwen met Delft’. De bouw op de locatie is nu volop bezig. Op 9 juni is de feestelijke opening van het paviljoen dat de hele maand juni te bezoeken is op de kruising tussen de Mercuriusweg en de Nieuwe Gracht in de zuidelijke punt van Nieuw Delft. 

Iets terugdoen voor de stad

Met dit project wil de groep studenten iets terugdoen voor de stad en zorgen voor verbinding. Ook circulariteit en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers. Hoe dit project tot stand gekomen is? Dat vertellen studenten Nienke en Anne Sophie, van Bouwkunde-studievereniging D.B.S.G. Stylos: “We hebben al lange tijd de wens om ter ere van het 130-jarig bestaan van de studievereniging een groot, maatschappelijk project neer te zetten. De visie en het plan kregen gaandeweg steeds meer vorm. Zo moest het circulair en duurzaam zijn én een plek worden om Delftenaren te ontmoeten en inspireren. We zijn op zoek gegaan naar lokale organisaties die we kunnen helpen door een module te bouwen voor een wens of behoefte die daar leeft.”  

Het paviljoen bestaat uit 10 modules die opgebouwd zijn uit duurzame, circulaire materialen. Van imkerschuurtje tot kas en speelkubus. Gedurende de maand juni is dit bouwwerk te zien op de tijdelijke plek in Nieuw Delft. Hierna worden de modules verplaatst naar de ontvangers waarvoor deze zijn ontworpen, zoals Scouting Paulus, Stichting Stunt, Buurthuis Taste en nog vijf andere Delftse plekken. Nienke: “Daar krijgen de modules een vaste plek. We helpen deze organisaties daar ook echt mee en zo doen we iets terug voor de Delftenaren.” 

Houten frames van het paviljoen staan op het bouwterrein

Circulair bouwen 

Alles wat voor de modules gebruikt is aan materialen zoals hout, kolommen en de inrichting is al een keer gebruikt. “Het enige wat niet hergebruikt is, zijn de schroeven. We willen toch dat het bouwwerk blijft staan” licht Anne Sophie lachend toe. De circulaire invulling werkt twee kanten op. De studenten hebben hier rekening mee gehouden bij het gebruik van materialen en de invulling en functie van de modules. “Wat we niet willen is dat het bouwwerk na het project weggegooid wordt. Juist daarom zijn we op zoek gegaan naar plekken in de stad waar onderdelen van het bouwwerk een vaste functie krijgen.” aldus Nienke. 

Feestelijke opening

De komende dagen wordt het paviljoen opgebouwd op de kruising van het Mercuriuspad met de Nieuwe Gracht. Op zondag 9 juni van 14.00 tot 18.00 uur is de feestelijke opening en is iedereen welkom om het bouwwerk te komen bekijken. De Bouwkundestudenten zijn er om te vertellen over de modules en hoe het project tot stand is gekomen.  

Het bouwwerk is dagelijks te bezoeken gedurende de maand juni. Ook organiseert de studievereniging verschillende evenementen bij het bouwwerk. Houd hiervoor de website en social media van D.B.S.G. Stylos in de gaten.

houten bouwmateriaal ligt opgestapeld langs de rand van een bouwterrein
mensen lopen rond op de bouwplaats van het cirruclaire paviljoen