De lezing
Onze voorvaderen leerden hoe met water te leven. Met te veel water, en te weinig. En hoe ze dat water konden gebruiken om mensen en goederen te vervoeren. Ze leerden om hun steden en dorpen in te richten, hun huizen te bouwen. Dat is de geschiedenis van ons land.
Vandaag halen onderwerpen als waterafvoer, waterberging, droogte en waterkwaliteit steeds vaker de publiciteit. De omgang met water wordt steeds belangrijker. In de vorige eeuw zijn wij volledig gaan
vertrouwen op waterbouwkundige werken en machines. Het veranderende klimaat zorgt echter voor steeds meer problemen waarop die voorzieningen niet altijd het antwoord zijn. De kennis van onze voorvaderen en het erfgoed helpen ons nu om de effecten van klimaatverandering op een efficiƫnte en natuurlijke wijze te mitigeren.
Midden in de Delftse Waterweek op 19 maart organiseren de Stichting Delftse Waterloop en Delfia Batavorum een lezing over ons cultureel erfgoed en klimaatadaptatie, die wordt gegeven door Menne Kosian. Het belooft een interessante bijeenkomst te worden waarin hedendaagse problemen en historische oplossingen bij elkaar worden gebracht.
Praktische informatie
Lezing: Cultureel Erfgoed en Klimaatadaptatie door Menne Kosian
Locatie: Rietveld Theater/HAL015, Schieweg 15B, 2627AN Delft
Inloop: vanaf 19.30u
Start van de lezing: 20.00u
Toegang: gratis na inschrijving; beperkt aantal plaatsen
Inschrijving: mogelijk tot en met 13 maart op de website van Delfia Batavorum
Parkeren: parkeerruimte op het terrein beschikbaar
Menne Kosian
Menne Kosian studeerde archeologie, geschiedenis en filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij is onderzoeker ruimtelijke analyse en specialist watererfgoed bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Hij geeft cursussen en gastcolleges over GIS en watererfgoed voor klimaatadaptatie. Ook was hij betrokken bij de publicatie van verschillende atlassen, onder andere die van de zestiende-eeuwse kaartenmaker Jacob van Deventer en de systeematlas van de Atlantikwall.