Een groene tuin

Jouw tuin moet een fijne plek zijn waar je graag komt. Dat hoeft gelukkig niet veel moeite te kosten. Met deze 5 tips creëer je een groene, prettige plek voor jezelf en help je tegelijkertijd de planten en dieren een handje. Win-win!

Geef het water de ruimte

Het is natuurlijk fijn als het regenwater na een bui weg kan en niet lang in je tuin blijft staan. Omdat de buien door klimaatverandering heftiger worden, is het belangrijk om het water de ruimte te geven en wateroverlast te voorkomen. Dat kan op verschillende manieren:

  • Ruil tegels in voor groen. Zo zakt regenwater sneller weg in de grond. Daarvoor kun je ook gebruik maken van de tegelwipactie.
  • Speel met hoogtes. Je kunt je terras verhogen en ergens anders een kuil of regenwatervijver maken. Zo verminder je plassen op je terras en kan het regenwater op diepere plekken in je tuin rustig de grond in zakken.
  • Het is normaal dat het even duurt voordat het regenwater wegstroomt, ook op straat. Duurt het langer dan een paar uur voordat het water weg is? Is een kolk verstopt of komt er water uit het riool op straat? Meld het de gemeente.
  • Gebruik een regenton die regenwater opvangt. Zo heb je water voor drogere periodes en minder kraanwater nodig

Help de dieren in je tuin

De tuin moet natuurlijk een fijne plek voor jou zijn, maar ook de dieren gebruiken het graag als hun (t)huis. Planten zien er leuk uit en zorgen voor verkoeling, maar bieden ook voedsel en een schuilplaats voor vogels, bijen en vlinders. Met een vogelhuisje, insectenhotel en de juiste bloemen en inheemse planten maak je van jouw tuin een levende tuin!

Scoor gratis tuinplanten

Je kunt natuurlijk naar een tuincentrum of (biologische) kweker gaan voor nieuwe planten, maar er zijn ook initiatieven voor gratis tuinplanten. Je hebt bijvoorbeeld plantenbibliotheken, het plantenasiel en verschillende Facebookgroepen. Kijk voor meer informatie en een overzicht op klimaatmaatdelft.nl/klimaatmaten

Maak er een rommel van

Een aangeharkte tuin ziet er misschien aantrekkelijk uit voor mensen, maar planten en dieren hebben er weinig aan. Rommelhoekjes met bladeren, snoeihout en stenen vormen een fijne schuilplaats en broedgelegenheid voor egels, padden en insecten. Maar plantenresten zijn ook een goede voedingsbodem voor paddenstoelen, mossen en varens. Bovendien beschermt een bladerdek de bodem en jonge planten in de winter. Uiteindelijk worden bladeren en plantenrest compost voor de bodem: de kringloop van de natuur in je eigen tuin!

Plant een boom(pje)

Bomen hebben tal van voordelen voor mensen: ze zorgen voor privacy, bieden schaduw, verkoelen op warme zomerdagen, zuiveren de lucht en maken je tuin aantrekkelijk om naar te kijken. Maar ze helpen ook de natuur door water vast te houden, een schuil- en nestplaats te bieden voor dieren en vruchten te dragen. En fruit uit eigen tuin, wie wil dat nu niet?

Meer tips?

Op de website van Klimaatmaat Delft vind je meer tips voor een groene en klimaatbestendige tuin.

Benieuwd hoe jouw tuin scoort?

Is jouw tuin groen of grijs? Check het op de website van Klimaatmaat Delft. Vul je postcode in, geef aan wat je hebt gedaan om jouw tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken en krijg handige tips voor een mooie(re) tuin.