Voor woningeigenaren

Nederland bereidt zich voor op een toekomst waarbij huizen duurzaam worden verwarmd. Dat is nodig voor het klimaat, en het helpt ook om de energierekening betaalbaar te houden. De gemeente Delft start hiermee in de wijken Voorhof en Buitenhof.

De gemeente wil inwoners helpen om makkelijk en comfortabel over te stappen op duurzame warmte. In Voorhof en Buitenhof lijkt een warmtenet daarvoor de beste mogelijkheid. Er komt al een warmtenet voor 70 woongebouwen van woningcorporaties met een collectieve ketel. De eerste woongebouwen maken in het najaar van 2025 gebruik van de nieuwe warmte.

De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om ook de overige woningen en andere gebouwen in Voorhof en Buitenhof op het warmtenet aan te sluiten. Dit heet fase 2.

Betrekken woningeigenaren bij fase 2

De gemeente betrekt alle woningeigenaren bij fase 2 van het warmtenet. Dit is in eerste instantie gedaan via een online raadpleging, met als belangrijkste vraag: Wat moet de gemeente voor u doen bij de ontwikkeling van een warmtenet? De komende tijd kunnen woningeigenaren die dat willen verder betrokken worden bij de ontwikkeling van fase 2.

Ben je woningeigenaar in Voorhof of Buitenhof en wil je op de hoogte gehouden worden over het warmtenet via je mailadres? En eventueel uitgenodigd worden voor een bijeenkomst hierover? Mail dan je naam en adres naar energie@delft.nl.

De afbeelding toont een rustige straat met een grasveld aan de linkerkant en een boom in het midden van het grasveld. Aan de rechterkant van de afbeelding staan enkele witte huizen met een houten hek ervoor. Op de achtergrond is een hoger, modern gebouw te zien. Er is ook een geparkeerde auto zichtbaar aan de linkerkant van de straat. De lucht is helder en blauw.

Uitkomsten raadpleging warmtenet

15% van alle woningeigenaren in Voorhof en Buitenhof heeft meegedaan aan het onderzoek. In vergelijking met andere onderzoeken zijn dat veel reacties. Op basis hiervan kan de gemeente representatieve uitspraken doen. Dat betekent dat de uitkomsten van het onderzoek een goed beeld geven van de mening van alle woningeigenaren. Het eindrapport is hier te downloaden.

De meeste deelnemers zijn het eens dat de gemeente eerst een warmtenet wil onderzoeken als duurzame oplossing. Tegelijk is er een brede zorg dat het warmtebedrijf onvoldoende rekening zal houden met wat belangrijk is voor woningeigenaren. Deelnemers vinden dat het belang van de inwoner duidelijk een plek moet krijgen bij besluiten van het warmtebedrijf.

Deelnemers adviseren de gemeente het vaakst om drie dingen te doen:

  1. Zorgen dat de gemeente mee kan beslissen bij beslissingen die het warmtebedrijf neemt.
  2. Zorgen dat een groep inwoners betrokken is bij de beslissingen die het warmtebedrijf neemt.
  3. Eisen stellen aan het warmtebedrijf over de klantenservice.

Het eerste advies is duidelijk. We onderzoeken of het mogelijk is dat de gemeente ook mee kan beslissen over belangrijke onderwerpen die het warmtebedrijf neemt. En zo ja, hoe dat het beste kan gebeuren. Uiteindelijk zijn het de gemeenteraad en het college die daarover besluiten.

Over het tweede advies, inwoners betrekken bij beslissingen van het warmtebedrijf, geven deelnemers ideeën hoe dit het beste kan. Bijvoorbeeld een klankbordgroep of raad van advies, of een website waar inwoners hun mening kunnen geven. De gemeente vindt het betrekken van inwoners een goed idee en wil dit samen met het warmtebedrijf en met woningeigenaren uitwerken.

Het derde advies, een goede klantenservice, vinden deelnemers belangrijk omdat een warmtenet nieuw is in Voorhof en Buitenhof. Als er kinderziektes zijn moeten mensen goed geholpen worden bij storingen of kapotte onderdelen. Ook dit advies kan de gemeente goed begrijpen en bespreekt graag met woningeigenaren en het warmtebedrijf wat hierin belangrijk is.

In de eerste helft van 2025 organiseert de gemeente een bijeenkomst als vervolg op het onderzoek. Samen met woningeigenaren en het warmtebedrijf worden advies 2 en 3 concreet uitgewerkt. De ideeën die deelnemers al gaven in het onderzoek worden hierin meegenomen.

Buurt voor buurt in gesprek over een warmte-uitvoeringsplan

Als duidelijk is wat fase 2 van het warmtenet concreet voor woningeigenaren betekent, gaat de gemeente in Voorhof en Buitenhof buurt-voor-buurt in gesprek over hoe de buurt het beste aardgasvrij kan worden. Dat heeft het college op 15 oktober 2024 besloten. Samen met de buurt wordt er een warmte-uitvoeringsplan gemaakt. Welke warmtetechniek is voor woningeigenaren het beste en welke isolatie- en andere maatregelen zijn daarvoor nodig? Het uitgangspunt is dat de overgang naar schone energie voor iedereen betaalbaar moet zijn.

In het participatieproces is het warmtenet een mogelijke oplossing, maar niet de enige. Het is van belang dat woningeigenaren zelf een goed geïnformeerde keuze kunnen maken. Daarbij is de keuze aan de woningeigenaren, maar neemt de gemeente wel regie door het warmtenet als voorkeurstechniek (vanuit kostenefficiëntie en netcongestie) te ondersteunen en mogelijk te maken.

Multatulibuurt eerste warmte-uitvoeringsplan

De gemeente maakt in 2024 samen met de Multatulibuurt het eerste warmte-uitvoeringsplan van Delft. In het plan staat hoe woningen en andere gebouwen alleen nog gebruik gaan maken van schone energie voor het verwarmen, koken en warm water. Meer informatie staat op de website van gemeente Delft.