Bijna elke ouder herkent het wel. De ene speelgoedhype volgt de andere razendsnel op. Verjaardagen, Sinterklaas of kerst? Ook daar horen vaak cadeautjes bij. Het oude speelgoed verhuist na een tijdje naar zolder, schuur of prullenbak. Zonde eigenlijk! Loes heeft daar een oplossing voor: zij leent het speelgoed voor haar kids (7 en 8 jaar) of koopt het tweedehands. ‘Mijn kinderen hebben er alleen maar méér plezier van’.
Hoe ben je op het idee gekomen?
“Eigenlijk besefte ik steeds meer dat we al zoveel spullen hebben op de wereld. En dat er ook heel veel in de prullenbak verdwijnt. Kinderen vinden speelgoed vaak maar even leuk: vroeg of laat raken ze erop uitgekeken. Dat is helemaal niet erg, maar dan vind ik het wel zonde om alles nieuw te kopen. Zonde van het geld, van de grondstoffen en de CO₂-uitstoot.”
Je koopt zelf bijna geen nieuw speelgoed meer. Hoe pak je dat aan?
“Ik probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Als mijn kinderen jarig zijn, kijk ik eerst of ik de cadeaus van hun verlanglijstje op Marktplaats kan vinden. Negen van de tien keer lukt dat. Daarnaast gaan we bijna elke maand naar SpeelOké, de speelotheek in Voorhof. Mijn kinderen mogen een paar dingen uitzoeken en mee naar huis nemen. Thuis mag je er drie weken mee spelen en daarna breng je het weer terug.”
Dat klinkt leuk! Wat voor speelgoed vind je daar zoal?
“Echt van alles. Je kunt dozen Knex lenen, Duplo, Kapla. Dat zijn houten latjes waarmee je allerlei bouwwerken kunt maken. Er zijn heel veel leuke gezelschapsspellen, zoals Halli Galli en Dixit. Ook hebben ze veel buitenspeelgoed: van stepjes tot Kubb.”
Wat vinden je kinderen van de speelotheek?
“Die vinden het heel leuk! Vooral omdat ze hier dingen mogen uitkiezen die ze van mij niet zo snel krijgen. Neem Playmobil: daarvan bestaan natuurlijk honderden sets met elk een ander thema, maar ik vind het zelf niet nodig om acht dozen Playmobil in huis te hebben. Via de speelotheek kunnen ze af en toe toch met een nieuwe set spelen.”
Heb je nog meer voordelen ontdekt?
“Af en toe kun je iets meenemen dat je zelf nooit zou kopen. Bijvoorbeeld een speelgoedkasteel of een enorme hijskraan. Dat staat misschien even in de weg in de woonkamer, maar na drie weken lever je het weer in. En de kinderen hebben er wél heel veel plezier van. Daarnaast scheelt het natuurlijk een hoop geld. Toch is dat voor mij niet de belangrijkste reden om het zo te doen. Ook al heb je het geld om iets ‘nieuw’ te kopen, betekent dat nog niet dat je het altijd maar moet doen.”
Je bent zelf ook vrijwilliger geworden bij de speelotheek!
“Dat klopt! SpeelOké draait helemaal op vrijwilligers. Elke maand help ik een paar uurtjes op zaterdag. Dat is hartstikke leuk om te doen. Als vrijwilliger ben je ook meteen gratis lid. We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Lijkt je dat ook leuk? Op www.speeloke.nl kun je meer lezen.”
Je vertelde al dat je cadeautjes voor de kids vaak ook tweedehands koopt. Hoe vinden ze dat?
“Ik heb het idee dat ze dat eigenlijk niet zo zien. Voor hen voelt het nog steeds alsof ze ‘iets nieuws’ hebben gekregen. Als kinderen iets leuk vinden om mee te spelen, maakt het ze niet uit of het nieuw is of tweedehands.”
‘Als kinderen iets leuk vinden, maakt het niet uit of het nieuw of tweedehands is’
Is nieuw kopen niet veel makkelijker?
“Dat is waar – vooral online bestellen is natuurlijk heel makkelijk. Aan de andere kant: als je bedenkt hoeveel spullen en CO₂ je daarmee de wereld in brengt, heb ik dat beetje extra moeite er graag voor over. Speelgoed lenen of tweedehands kopen scheelt geld, het geeft meer afwisseling en een goed gevoel. Ook doe je veel minder snel een miskoop. Zijn je kinderen er snel op iets uitgekeken? Dan verkoop je het gewoon weer. Of breng je het terug naar de speelotheek.”
Heb je tips voor Delftenaren die minder nieuw willen kopen?
“Deze tip gebruik ik voor mezelf, maar ook bij mijn kinderen: probeer geen dingen metéén te kopen. Soms willen de kinderen iets heel graag hebben, maar zijn ze het na een paar dagen weer vergeten. Hebben ze het er na een paar weken nog steeds over? Dan kun je het altijd op hun verlanglijstje zetten. Misschien kun je het wel ergens lenen of tweedehands kopen.”