Grafisch element Grafisch element

Aïsha: ‘Mijn stookkosten zijn meer dan gehalveerd!’

Aïsha halveerde haar energieverbruik in één jaar 

Aïsha nam kleine en grote energiebesparende maatregelen in haar woning en stookt bewuster. Daarmee halveerde ze haar energieverbruik. Daar werd ze zo enthousiast van, dat ze inmiddels als Energiehulp andere Delftenaren helpt. 

Wat was voor jou de reden om aan de slag te gaan met energiebesparing in je woning? 

“Ik had een laag inkomen en wilde besparen op mijn stookkosten. Toen ik hier kwam wonen had ik nog deels enkelglas en oud dubbelglas. Op een gegeven moment was mijn koelkast zelfs warmer dan mijn keuken. Dat was het moment dat ik in actie kwam. Ik was zwanger en wilde niet dat het straks oncomfortabel zou zijn voor mijn dochtertje.” 

Welke maatregelen heb je toen genomen? 

“Een grote maatregel was dat ik nieuwe ramen kreeg via de woningbouw. Mijn huur ging daardoor omhoog, maar het was de investering dubbel en dwars waard. Ik heb ook tochtstrips geplaatst voor mijn kozijnen en deuren. En we kregen een voucher van € 50 euro voor kleine, energiebesparende middelen. Die heb ik onder andere gebruikt voor radiatorfolie. Daardoor verwarmt de radiator de lucht in jouw woning in plaats van de muur erachter.” 

Wat heeft het jou opgeleverd? 

“Mijn stookkosten zijn enorm omlaaggegaan. Ze zijn meer dan gehalveerd vergeleken met vorig jaar! Toch is nog steeds comfortabel in huis. Ik kan altijd mijn radiator aanzetten, maar het is niet nodig. En anders helpt een extra laagje kleding of een warme deken natuurlijk ook.” 

‘Begin klein. Je hoeft niet meteen zonnepanelen te nemen. Begin met een waterbesparende douchekop en tochtstrips. Zet je verwarming een graadje lager en zie wat het resultaat is.’
Aisha houdt een doorspring in een doorzichtige verpakking vast

Heb je hulp gekregen bij alle maatregelen? 

“Zeker. De woningbouw heeft mij geholpen, maar er is ook een Energiehulp van 015duurzaam bij mij thuis langsgekomen. Ik was erg enthousiast over de adviezen en kreeg ook leuke tips. Bijvoorbeeld over een hooikist voor bij het koken. Dat is een soort deken waar je warm eten in kunt doen. Vervolgens gaart het heel langzaam verder en dat bespaart enorm veel energie.” 

Kostte het je uiteindelijk veel moeite, of viel het mee? 

“Kleine maatregelen kosten weinig moeite, maar het gaat ook om een gedragsverandering. Dat kan lastig zijn en dan helpt een beetje hulp wel. Dat kunnen adviezen van mensen zijn, maar ook apparaten. Zo heb ik nu meters voor de luchtvochtigheid en temperatuur in huis. Dat maakt mij bewust en daardoor zit het nu ook in mijn routine: elke ochtend even luchten en de roosters open. Daardoor krijg je frisse en droge lucht binnen en warmt je woning uiteindelijk sneller op.” 

Denk je dat iedereen baat heeft bij hulp? 

“Dat denk ik wel. Je krijgt tips over dingen waar je misschien niet bewust van bent, zoals bij mij: over het belang van ventileren en luchten. Maar je leert ook wat normaal is. Ik ben inmiddels zelf ook Energiehulp en ben bij een gezin geweest dat elke dag lang douchte. Zij hadden een boiler en een jaarverbruik van 16.000 kilowattuur. Dat is enorm, want 4.300 kilowattuur per jaar is normaal. Daar hadden zij geen idee van en ze wisten dus niet hoe ze konden besparen.” 

Welk advies tip wil je Delftenaren meegeven? 

“Begin klein. Je hoeft niet meteen zonnepanelen te nemen. Begin met een waterbesparende douchekop en tochtstrips. Zet je verwarming een graadje lager en zie wat het resultaat is. Het zijn kleine maatregelen, maar je gaat successen behalen en dat motiveert. Daarna kun je kijken wat je verder nog kan doen. Oh, nog één tip: doe je binnendeuren dicht! Zou hou je warmte binnen en kou buiten. Kleine moeite, groot resultaat.”