Grafisch element

Ellen: ‘Het is altijd weer een cadeautje als er een tas op de stoep staat.’

Ellen gebruikt de ruiltas voor nieuwe kleding 

Ellen koopt al jaren bijna geen nieuwe kleding meer in reguliere winkels. In plaats daarvan gaat ze naar de kringloop, tweedehandswinkels én gebruikt ze de ruiltas: “Het is altijd weer een cadeautje als er een tas op de stoep staat.”  

Wat is de kledingruilketting of ruiltas?

“Het idee is simpel: we hebben een aantal big shoppers met kleding die rondgaan. Er zit van alles in: broeken, truien, jasjes, badkleding, schoenen, riemen en sjaals. Als je de tas krijgt, kijk je of er iets leuks voor jou bij zit. Vervolgens doe je er een of meer kledingstukken van jezelf in. Denk aan kleding die je hebt gekocht maar die achteraf toch niet zo leuk bleek, kleding die niet past of waar je op bent uitgekeken. Daarna breng je de tas naar het volgende adres, meestal op fietsafstand.”

Wat was jouw reden om mee te doen?

“Ik haal al sinds 1982 mijn kleding bij kringlopen en tweedehandswinkels. Ik vind het leuk om er elke dag anders uit te zien. Met nieuwe kleding kost dat al snel veel geld. Of ik moet kiezen voor goedkope merken, waar ze het vaak niet zo nauw nemen met milieu en mensenrechten. Dat voelt niet goed. Nu kan ik me kleden zoals ik wil, betaalbaar en met een goed gevoel.”

‘Elke keer dat je de tas krijgt, voelt het als kerst. Alsof je cadeautjes krijgt die je mag uitpakken.’
Ellen die stralend naar kleding kijkt uit een ruiltas

Wat vind je er zo leuk aan?

“Elke keer dat je de tas krijgt, voelt het als kerst. Alsof je cadeautjes krijgt die je mag uitpakken. Vaak kom je leuke dingen tegen die je niet zocht en zelf ook nooit gekocht zou hebben. De verborgen pareltjes maken het een vrolijke verrassing. Maar het geeft ook een goed gevoel om te weten dat iemand anders plezier heeft en blij wordt van wat jij in de tas hebt gestopt.”

Is het geschikt voor iedereen?

“Ja, zeker. Mensen doen mee om verschillende redenen: omdat ze minder budget hebben, vanwege het milieu. Omdat ze te veel kleding hebben en die niet weg willen gooien. Of gewoon omdat ze het leuk vinden. Het mag allemaal: dat zorgt juist voor variatie in de tassen.”

Waarom denk je dat niet méér mensen voor tweedehands kleding kiezen?

“Mensen hebben soms vooroordelen over tweedehands kleding: dat het vies is, verwassen en gedragen door anderen. Maar soms zitten de prijskaartjes er nog aan. Kleding die je in de ruiltas doet moet schoon en nog van goede kwaliteit zijn. Bovendien zijn kledingstukken in de winkel ook al vastgepakt en gepast door anderen. Ik zou het fijn vinden als mensen over die drempel heen kunnen stappen.”

Welk advies wil je andere Delftenaren meegeven?

“Laat je eens verrassen door de kleding van stadsgenoten. Een vriendin van mij had een leuke sjaal waar ik al vaker een complimentje over had gegeven. Toen kwam ik die sjaal ineens in de tas tegen. Dat is toch leuk!”

The Clothing Loop in Delft

Er zijn meerdere ruiltassen die in Delft rondgaan, voor verschillende soorten kleding en maten. Je kunt ernaar googelen of kijken op de website van The Clothing Loop.