‘Verduurzamen is écht de moeite waard’

 

Anco Sesselaar en zijn partner hebben flink geïnvesteerd in de verduurzaming van hun monumentale woning op de Oude Delft. Wat ze deden? Wanden en muren isoleren, warmtepompen en zonnepanelen installeren en meer. “Het levert veel op.”

“In 2003 kochten we ons huis op de Oude Delft”, vertelt Anco. “Zeker, het is heerlijk om hier op deze mooie plek te wonen. We hebben een voor- en een achterhuis en een tuin. Tegelijkertijd kochten we in 2003 ook wat je noemt ‘een project’. Toen we hier kwamen wonen was er geen vloer of wand geïsoleerd. Je kon zo door de vloeren heen kijken. Het huis was allesbehalve duurzaam en het werd nooit aangenaam warm.”

Eerst isoleren

Sinds 2003 is er veel veranderd. “In het voorhuis lieten we Fermacell (gipsvezel) vloerplaten aanleggen”, vertelt Anco. “In het achterste gedeelte van het huis isoleerden we alle wanden. Dat verhoogde het wooncomfort en scheelde ook enkele tientallen euro’s op jaarbasis in de stookkosten. In eerste instantie lieten we het daarbij. Maar met het stijgen van de energieprijzen, zijn we toch ook gaan nadenken over hoe we minder afhankelijk konden worden van het dure gas.”

Zonnepanelen

In 2022 lieten Anco en zijn partner ook al 23 zonnepanelen op het dak van het achterhuis leggen. “Jazeker, dat mag volgens de Welstandseisen Zonnepanelen van de gemeente Delft zolang de panelen niet zichtbaar zijn in de openbare ruimte”, weet Anco.

Gasverbruik en hybride warmtepompen

Voor een lager gasverbruik stapte het stel over op warmtepompen. “We hebben daarbij een bemiddelingsbureau in de arm genomen”, vertelt Anco. “Het bureau adviseerde ons over de best passende soort warmtepomp, over subsidies en het regelde de aanschaf. We kozen voor twee hybride warmtepompen waarbij je de cv-ketel behoudt. Zo kan de cv-ketel als het heel koud is nog helpen mee te verwarmen.” Een gespecialiseerd installatiebedrijf zorgde in 2023 voor de installatie en doet nu het onderhoud.

Infraroodpanelen

Het bemiddelingsbureau adviseerde ook om infraroodpanelen van keramiek op te hangen in de werkruimtes, om bij te verwarmen. Die hangen aan het plafond en geven gerichte warmte af. “Zo kunnen we de verwarming die via de warmtepomp het huis verwarmt overdag vaak lager draaien”, zegt Anco. “Ook dat scheelt.” Verder lieten ze ook nog een glazen anti-tochtdeur plaatsen in de gang, direct achter de voordeur. En aan de binnenkant luiken voor de ramen.

Advies van gemeente

Anco: “Voor advies hebben we ook aangeklopt bij de afdeling Erfgoed van de gemeente. Zo kwam Bas de Bont, Adviseur Monumenten, een paar keer langs. Hij heeft ons onder meer geholpen bij het kiezen van een geschikte plek voor de twee buitenunits van de warmtepompen. Die hebben voldoende ruimte nodig voor de toevoer van lucht. En de units produceren bovendien geluid. Je wilt daarbij ook rekening houden met je buren.”

Kostenplaatje

“En wat is het kostenplaatje van dat alles, wil je dan natuurlijk weten”, lacht Anco. “De zonnepanelen kwamen op 12.000 euro. De twee warmtepompen op ongeveer 15.000 euro (na aftrek van 5.500 euro subsidie). De zes infraroodpanelen kostten 800 euro per stuk. “Zeker het is een hele investering. Op termijn moet blijken wat de totale besparing zal zijn. Dat hangt ook af van de (meer bewuste) manier waarop we omgaan met het verwarmen van ons huis. Het gasgebruik is nu in elk geval zeer laag.”

Daling energiekosten

“Hoe het totale stroomverbruik uitpakt, moet blijken als we een heel jaar kunnen overzien en vergelijken met voorgaande jaren. Wij zijn in ieder geval blij dat we alle genoemde stappen hebben gezet. Wat het ons heeft opgeleverd? Een daling van de maandelijkse energiekosten en meer wooncomfort. En met de verlaging van de CO₂-uitstoot helpen we ook het milieu vooruit.”

Expositie

De gemeente organiseert van dinsdag 2 april tot en met maandag 29 april een expositie in het stadskantoor, speciaal voor eigenaren van monumentale huizen. Deze reizende expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) doet dit jaar verschillende gemeenten aan. De expositie biedt informatie over isoleren van vloeren, wanden en daken, opwekken van energie en plaatsen van dubbel glas in bestaande kozijnen zonder verlies van de historische waarde.

Op weg

“Het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt om maatwerk”, zegt Bas de Bont, Adviseur Monumenten. “Maar er kan vaak meer dan eigenaren verwachten.” De expositie helpt hen op weg.” De expo is dagelijks te bezoeken gedurende de openingstijden (9.00- 17.00 uur) van het stadskantoor. Bovendien is er tijdens de expo elke donderdagmiddag van 16.00 tot 17.00 een inloopspreekuur.

 

Anco staat in de tuin van zijn Delftse woning