Delftse testtuin gezocht om kroostegels te laten bloeien

Grijze tegel eruit, groene tegel erin. Dat is het idee achter Flip the City, het bedrijf van Leon en Hidde. Met hun kroostegel van eendenkroos willen ze steden groener maken en dat is hard nodig. De tegelwoestijn in veel Nederlandse steden is nogal een probleem nu we steeds vaker met perioden van grote droogte en hevige wateroverlast te maken krijgen. Sinds deze maand zijn de twee jonge ondernemers te vinden in Delft aan een nieuwe werkplek in Schieoevers. En ze zijn op zoek naar een testtuin in de stad.

Circulaire prijs

Het begint allemaal zo’n 3,5 jaar geleden wanneer Flip the City de Circular Challenge wint met hun tegel van eendenkroos. “De provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam organiseerden samen een ontwerpwedstrijd om het overschot aan eendenkroos aan te pakken”, vertelt ontwerper Leon van Klaveren. “Dit is vooral ’s zomers een probleem wanneer het snelgroeiende plantje hele meren en sloten bedekt. Al het leven onder water gaat dan dood”, gaat hij verder. Het team van Flip the city, dat destijds bestaat uit een clubje studerende vrienden, ontdekt dat eendenkroos de perfecte voedingswaarde heeft voor plantengroei. Zo ontstaat het idee voor een biologisch afbreekbare tegel waar je heel makkelijk een tuintje mee aanlegt in een betonnen stad.

‘Het eendenkroos verwerken we in een tegel samen met een mix van planten- en bloemenzaden. Dit composteert en ontkiemt in ongeveer een maand tot een tuintje. Zo’n tuintje zorgt voor meer groen en biodiversiteit in de stad.’

Een groenere stad

Hidde is founder van Flip the City. Hij ontmoet Leon tijdens een studie industrieel product ontwerpen in Finland. De mannen vinden dat steden wel wat groener mogen. Hun motto: “Waar grijs ligt, kan groen in.” Tegelijkertijd beseffen ze zich maar al te goed dat juist de bewoners met een tegeltuin meestal niet de mensen zijn met de meest groene vingers. “Daarom hebben we het zo makkelijk mogelijk gemaakt. Je flipt de tegel eruit en legt de kroostegel erin. Afgraven is niet nodig en je hoeft ook geen potgrond te gebruiken,” vertelt de inmiddels afgestudeerde Delftenaar enthousiast.

Je vraagt je nu misschien af hoe dit er dan in de praktijk uitziet, het groener maken van zo’n betonnen stad. “Ik vind dat gemeenten een belangrijke rol hebben om dit soort initiatieven te ondersteunen. Door tegels uit te delen aan bewoners bijvoorbeeld, maar ook aan scholen zodat zij hun schoolpleinen kunnen vergroenen”, legt Leon uit. Leon en Hidde staan inmiddels samen aan het roer en de twee hebben grootse plannen. “We werken al met 15 gemeenten samen maar we zouden het geweldig vinden om in alle 342 gemeenten van Nederland te liggen met onze tegels.” Wat de tegelstatus in Delft is? “Ik heb een foto van onze Burgermeester dat ze een tegel in ontvangst neemt, maar een structurele samenwerking is er nog niet. Met Gemeente Rotterdam hebben we dat bijvoorbeeld wel.”

‘In de stad hebben veel mensen tegels in hun achtertuin. Als we die plekken een beetje groener maken, verrijkt dat de biodiversiteit. Dan kan de stad hitte en water veel beter aan. Dat is echt iets wat we serieus moeten nemen.’

Testtuin gezocht 
Nu de mannen van Flip the City ondernemen vanaf Schieoevers, zijn ze nog op zoek naar een stukje grond in de stad. “Wij willen in Delft echt nog een locatie vinden waar we een tuin kunnen bouwen om onze tegels en zadenmixen uit te testen”, vertelt Leon over hun zoektocht. Ook laat hij doorschemeren dat er plannen zijn om samen met Stichting Stunt een biodiverse tuin aan te leggen. “Het zou heel tof zijn als we daar iets gaan doen, dan kunnen we mensen ook laten zien hoe onze tuintjes eruitzien. Dat is een vraag die we vaak krijgen vanuit gemeenten.”

Delftse bedrijven die interesse hebben in meer groen rondom hun bedrijfspand of die een stukje grond ter beschikking hebben voor een testtuin, kunnen contact opnemen met Leon via support@letsflipthecity.nl.

man met schep en man met gieter en kroostegel in handen staan voor een bakstenen muur.