Hoe werkt het warmtenet?

Een warmtenet is een systeem van buizen in de grond waar warm water doorheen stroomt. Met het water in het warmtenet kunnen we woningen in Voorhof, Buitenhof en op de TU Delft Campus verwarmen. De warmte komt diep uit de bodem. Dit noemen we aardwarmte of geothermie.

  1. Op ruim twee kilometer diepte zit warm water in de bodem. Dit water heeft een temperatuur van ongeveer 75 graden.
  2. We pompen dit warme water omhoog bij de aardwarmtebron op de TU Delft Campus. We gebruiken de warmte om het water in de buizen van het warmtenet op te warmen.
  3. Het warme water stroomt via het warmtenet naar de woongebouwen.
  4. Het water gaat de woningen in, verwarmt de kamers en in sommige gevallen het kraanwater en douchewater.
infographic met zandlagen warmtenet

Waarom een warmtenet?

Schoon en betaalbaar

De woningcorporaties hebben verschillende manieren om woningen te verwarmen met elkaar vergeleken. Een warmtenet is de meest schone, duurzame en betaalbare keuze voor de woongebouwen met een collectieve gasverwarmingsketel in Voorhof, Buitenhof en op de TU Delft Campus.

Goed voor onze aarde

Aardwarmte is een van de meest duurzame vormen van energie. Bij het gebruik van aardwarmte komt veel minder CO­-vrij dan bij verwarmen met alleen aardgas. Zo zorgen we goed voor onze aarde.

Nog niet helemaal CO­-vrij

Het warmtenet is in het begin nog niet helemaal CO­-vrij. Op koude dagen, zoals in de winter, gebruiken we bijvoorbeeld nog aardgas om het water extra te verwarmen. Zo is er altijd genoeg warmte beschikbaar. De CO­-uitstoot van het warmtenet wordt in de toekomst steeds kleiner.