Warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp in huis ben je klaar voor de toekomst. Je hebt dan geen aardgas meer nodig voor verwarmen en warm water. Goed voor het milieu én voor je energierekening dus.

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp is een elektrisch apparaat dat warmte uit de lucht of de bodem haalt. Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen te koop. Hoe een warmtepomp precies werkt, kan je lezen op Milieu Centraal.

Een warmtepomp heeft meestal een onderdeel dat in het huis wordt geplaatst (binnenunit) en een onderdeel dat buiten wordt geplaatst (buitenunit). Het deel wat buiten wordt geplaatst is vergelijkbaar met een airco. Dit verandert het uiterlijk van het huis of het gebouw en het maakt geluid.

Een warmtepomp (binnenunit) is ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Daar komt nog een voorraadvat bij voor warm water. Voorraadvaten zijn er in allerlei maten. Je kiest een voorraadvat dat past bij je wensen. Deze is kleiner dan de warmtepomp.

De warmte die een warmtepomp maakt, heeft een lagere temperatuur dan de warmte uit een cv-ketel. Daarom is het belangrijk om op twee dingen te letten:

  • Je huis moet goed geïsoleerd en voldoende luchtdicht zijn
  • Een warmtepomp werkt het best met vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren

 

werkman installeert een buitenunit van een warmtepomp op een plat dak

Isoleer je huis goed

Jouw huis of gebouw moet goed geïsoleerd (minimaal energielabel C) en voldoende luchtdicht zijn. Dat betekent: goede dak- en vloerisolatie, een geïsoleerde (spouw)muur en HR++ glas. Als een huis of gebouw niet goed geïsoleerd is, dan krijgt een warmtepomp het huis of gebouw niet goed warm, zeker niet in een koude winter. Ook verbruik je veel energie en zijn de kosten hoog.

Geluid

Sommige warmtepompen maken geluid. Vooral systemen die gebruikmaken van een buitenunit. Er zijn ook geluidsnormen voor warmtepompen (maximaal 40 decibel). Meer informatie vind je op de pagina Geluidseisen warmtepompen en airco’s op de website van de Rijksoverheid.nl

Het is slim om te kijken hoeveel geluid een warmtepomp maakt voordat je deze koopt. Je moet dan letten op het aantal decibel (dB) bij het draaiend vermogen: dat is het geluid als de warmtepomp aanstaat.

Ook moet je rekening houden met de regels voor het plaatsen. Let er bij het bepalen van de plek op dat jezelf en je buren geen last krijgen van het geluid van jouw warmtepomp. Een erkend installateur van Techniek Nederland kan je hierover adviseren.

Lees meer over warmtepompen en geluid op Een warmtepomp past in bijna elk huis | Verbeterjehuis

‘Let er bij het bepalen van de plek op dat jezelf en je buren geen last krijgen van het geluid van jouw warmtepomp’

Kosten en subsidie

Met een elektrische warmtepomp daalt uw CO2-uitstoot voor verwarmen en warm water met ongeveer 50% tot 65%. Je verbruikt wel meer stroom, maar bent toch goedkoper uit. Kijk hier wat de kosten van een elektrische warmtepomp zijn.

De overheid moedigt duurzaam verwarmen aan met subsidies en leningen. Omdat een warmtepomp een duurzaam systeem is, kun je hiervoor de ISDE: Subsidie voor het verduurzamen van uw woning krijgen. Ook kan je gebruik maken van een aantrekkelijke lening voor het verduurzamen van jouw huis van het Nationaal Warmtefonds.

 

Heb je overlast van een warmtepomp? Bespreek eerst met jouw buren wat de mogelijkheden zijn (Zelf doen bij burenoverlast | Gemeente Delft) . Kom je er niet uit? Dan kun je dit melden via (Burenoverlast melden | Gemeente Delft)

Vragen?

Wordt een warmtepomp verplicht?

Een hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 de standaard voor de verwarming van woningen. Maar er zijn ook andere manieren om duurzamer te verwarmen, zoals met een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Huiseigenaren die vanaf 2026 de cv-ketel willen vervangen door een nieuwe cv-ketel, zijn verplicht daar minimaal een hybride warmtepomp bij te plaatsen. Er gelden uitzonderingen voor:

  • woningen die binnen 10 jaar een aansluiting krijgen op een warmtenet;
  • appartementen;
  • monumenten;
  • woningen waar een warmtepomp niet aan de geluidsnormen kan voldoen;
  • huiseigenaren die hun investering niet binnen 7 jaar terugverdienen.

Heb ik een vergunning nodig voor een (hybride) warmtepomp?

In de meeste gevallen heb je hiervoor geen vergunning nodig. Als je wel een vergunning nodig hebt dan vraag je deze aan via het Omgevingsloket. Wel moet je rekening houden met de regels voor het plaatsen. Let er bij het bepalen van de plek op dat jezelf en je buren geen last krijgen van het geluid van jouw warmtepomp.

In de volgende gevallen kan er een vergunning nodig zijn:

  • Het huis is een monument.
  • Het huis ligt in een beschermd stadsgezicht.
  • De buitenunit staat niet op de begane grond
  • De buitenunit staat op de grond en is hoger dan 1 meter en/of groter dan 2 vierkante meter.

Kan ik ook koelen met een warmtepomp?

Sommige warmtepompen hebben de mogelijkheid om ook te koelen. Dat is prettig voor het binnenklimaat, maar er zijn twee nadelen. Namelijk het hoge elektriciteitsverbruik en dat je warme lucht naar buiten blaast. Dit kan vervelend zijn voor jouw buren als zij bijvoorbeeld slapen met een raam open.